Zelfsabotage: wanneer je jezelf het succes ontneemt

Na wekenlang brainstormen en nieuwe invalshoeken verzinnen voor een geweldige marketingstrategie, is het eindelijk zover: tijd om concreet te worden.

Maar dan loopt het mis. In plaats van in actie te schieten, blijft de uitvoering liggen. Alles begon nochtans met groot enthousiasme om mijn aanbod te presenteren en mijn bedrijf te laten groeien. Een droom, toch? Doen waar je van houdt en daarvoor betaald worden—wie zegt daar nee tegen? Blijkbaar ikzelf.

Het is een herkenbaar patroon. Elke keer dat het écht bijna zover is, komt er iets tussen. Dan is ineens mijn kruidenkast alfabetisch ordenen het allerbelangrijkst, of is die zolder dringend aan een opruimbeurt toe.

Met de onvermijdelijke frustratie die volgt. Want ik weet dat ik nog maar één stap hoef te zetten om het proces écht op gang te trappen. En toch...

Toen ik meer te weten kwam over zelfsabotage, viel het kwartje. Niemand hield me tegen, behalve... ikzelf.

Het besef dat dit patroon steeds terugkomt, is de eerste stap naar verandering. Zodra je merkt dat je plotseling de dampkap staat te poetsen, terwijl je eigenlijk je plannen wilde uitwerken, kun je dit gedrag niet langer negeren. Het zijn de rode vlaggen.

Stap één is simpel maar confronterend: vraag jezelf af waarom je het doet.

Het antwoord? Een hele waslijst aan redenen. Bijvoorbeeld:

  • Ik ben analytisch ingesteld, en zie vooral wat fout kan gaan. Dus dan stop ik maar.

  • "Succes moet je verdienen," fluistert dat stemmetje. En ja, het vraagt zelfcompassie om jezelf dat succes te gunnen, dus hup, tijd om te stoppen.

  • Wat als ik het beu ben zodra mijn bedrijf draait? Een klassieker, en daardoor ook effectief.

  • Heeft wat ik doe wel waarde? Ben ik wel expert genoeg? Het enige wat volgt is twijfel.

De rode draad? Deze argumenten zijn vaak erg emotioneel, hoewel je ze met een beetje gezond verstand zo kunt weerleggen. Rationeel bekeken zijn de kansen op succes namelijk groot! En het idee dat je ‘succes moet verdienen’? Succes is gewoon een gevolg van je acties. Punt. En mocht je het ooit zat zijn, dan heb je een draaiend bedrijf als basis om verder te bouwen.

Wees mild voor jezelf. Uiteindelijk wilde je jezelf beschermen tegen pijn of teleurstelling – onbewust misschien, maar er zit ook iets moois in. Dus aanvaard het, en herinner jezelf eraan: "Ik weet dat ik bang ben voor falen, maar ik geloof dat het deze keer echt kan slagen."

En stel jezelf dan de vraag: Wat als het wél lukt?

Om dat nieuwe succes volledig te omarmen, visualiseer je het tot in detail. Zie helder voor je hoe het zal zijn als alles op z’n plaats valt, wat er precies verandert, en hoe het voelt om die droom te bereiken. Door dit te doen, geef je jezelf op een positieve manier kracht om door te zetten, zelfs als het spannend wordt.

Veel succes met je plannen en – misschien nog belangrijker – met het beter leren kennen van jezelf!

Vorige
Vorige

En toen liet ik het los

Volgende
Volgende

Uitzonderlijk hoogbegaafd