Hoge mate van nieuwsgierigheid

Als hoogbegaafde ben je vaak enorm nieuwsgierig en heb je een constante honger naar kennis. Je wilt begrijpen hoe dingen werken, waarom iets gebeurt en wat de achterliggende redenen zijn. Dit kan variëren van het doorgronden van een technisch systeem tot het volledig analyseren van een krantenartikel of het grondig voorbereiden voordat je zaden in je tuin plant.

Vaak heb je niet genoeg aan de beschikbare informatie en wil je meer weten, niet alleen uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat je anders simpelweg niet goed kunt functioneren. Dan merk je dat de informatie 'nog niet goed blijft hangen in je hoofd'.

Je kunt vaak pas iets echt onthouden als je het volledig begrijpt. Dit betekent dat je eerst een mentaal kader moet maken om de informatie op de juiste plek te kunnen plaatsen. Je sorteert de beschikbare data in een top-down schema. Daarvoor heb je eerst een overzicht nodig en daarna diepgaandere en meer gedetailleerde informatie.

Dit kan soms verwarrend overkomen, omdat het lijkt alsof je niet kunt volgen. En soms is dat ook zo: je kunt je niet zomaar neerleggen bij "het is zoals het is". Je blijft zoeken tot je het hele plaatje begrijpt.

Dit lijkt soms erg energieverslindend, en dat is het ook vaak. Maar eens je iets goed hebt doorgrond, onthoud je het heel goed. Je mentale plaatje wordt goed geïnternaliseerd, met als bonus veel aanknopingspunten, zodat je achteraf makkelijk verbanden kunt leggen.

"Judge a man by his questions rather than his answers." - Voltaire

Je nieuwsgierigheid kan soms ook problemen veroorzaken in sociale situaties. Je wilt over onderwerpen praten die anderen als te complex of abstract ervaren, waardoor het lastig kan zijn om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten of collega’s op het werk die niet dezelfde interesses of intellectuele nieuwsgierigheid delen. Dit kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid, een pijnlijke realiteit die veel hoogbegaafden zullen herkennen.

Soms is je interesse in een onderwerp tijdelijk; zodra je het begrijpt, wil je verder. Dit kan voor anderen overkomen als vluchtig of als van de hak op de tak springen, maar voor jou is dit een heel natuurlijk proces. Voor jouw hoogbegaafde brein is het volkomen logisch om ergens in te duiken, de onderliggende mechanismen te begrijpen en daarna door te gaan naar iets nieuws.

Vorige
Vorige

Snelle informatieverwerking en mogelijke valkuilen

Volgende
Volgende

Omega-3: niet te onderschatten